DAG 16: Children's Art Museum - refugees

Het Children’s Art Museum mocht vandaag vijftig vluchtingkinderen ontvangen. Het beloofde een drukke dag te worden! Eerst was het niet zeker of er foto’s/video’s mochten gemaakt worden wegens privacy redenen. Na enig overleg met de ouders mochten we de jongste kinderen in beeld brengen. 

Het was een uitdaging om de workshop voor elk kind boeiend te houden want de leeftijd varieerde van 3 tot maar liefst 18 jaar.

Ze begonnen de workshop met het nadoen van dieren en hun typische eigenschappen. Het bracht de kinderen meteen wat losser en er werd een band gecreeërd. Daarna begonnen we effectief aan de workshop (eigen superheld maken, superheld masker maken,..) Sommige kinderen begonnen na een tijd het speelgoed te verkennen dat aanwezig was in het museum. Al snel werd elk hoekje ingepalmd door rondhangend speelgoed. Maar dit was geen probleem want ook dit bracht de kinderen genot en gaf de andere kinderen ruimte om hun superheld of masker af te werken. Het was dan ook zo een grote groep om in de hand te houden. Het feit dat ook de meeste moeders bij de kinderen bleven zorgde er voor dat de groep nog groter werd, want ook zij kleurden en knutselden maar al te graag mee. Verschillende kinderen vertelden hun verhaal tegen ons, maar soms hadden we het gevoel dat dit ingefluisterd werd door de ouders (zij schreven ook de teksten bij hun tekeningen). De moeders vertelden hun kinderen wat ze moesten teken. Dit ging soms over het feit dat ze geen eten hebben en dringend hulp nodig hebben van Europa.. Wij vragen ons af in hoeverre een kind van vijf jaar zo’n dingen zou maken.. 

Hoe dan ook hadden de kinderen wel heel veel plezier beleefd, ze waren echt opengebloeid tegen het einde van de dag. Dat deed deugd om te zien.

S’avonds gingen we een vriend zijn verjaardag vieren. Het was heel gezellig op het dakterras met uitzicht op het mooie, maar wel verwoeste Kathmandu Durbar Square. Zij vertelden ons dat het voor de aardbeving echt dé uitgaansbuurt was. Helaas vielen hier bijna de meeste slachtoffers waardoor het er nu heel wat rustiger is..