DAG 15: Nepalese trouw

Dankzij de onverwachte lunch van gisteren, hebben we vandaag de kans gekregen om een trouw mee te maken. Als 'fotografen' mochten we mee met een vriend. Natuurlijk nepalees gekleed (wat trouwens ook een heel avontuur was op die te kunnen bemachtigen). De dag begon net zoals een andere, opstaan en douchen, maar kreeg al meteen een andere wending toen we dat kleed/doek moesten zien aan te krijgen. We belden naar de receptie van ons hotel om te vragen of een vrouw ons kon helpen en 2 minuten later stond er al iemand klaar. Toek we beneden kwamen leek het een kleine catwalk, toen iedereen ons stond op te wachten. Na een autoritje in een gouden auto kwamen we aan bij het mannenhuis. Onze vriend Vishma was namelijk de beste vriend van de bruidegom. Een mooie bloemenauto stond al buiten en wat thee en koekjes stonden op ons te wachten. Iedereen was klaar, tijd om naar buiten te gaan waar een heleboel rituelen moesten gebeuren. Eens buitengekomen kreeg iedereen een teeka (rode bol) op zijn of haar hoofd. De rituelen gingen door aan een hele opstelling van vlaggetjes, fruit, wierrook, verbrande dingen, kleurpoeder en nog zo veel meer. De bruidegom kreeg nog wat extra's om aan te doen en dan waren we echt klaar om te vertrekken naar de bruid.

Onderweg naar de plaats werden we aangereden door een brommer. En hele kras op de achterdeur. Ondanks dat het lijkt alsof er geen verkeersregels zijn, stopte de brommer toch. Ze wisselden elkaars nummer uit, trokken wat foto's en we konden terug vertrekken.

Daar waren we dan, nu gingen we de bruid ook ontmoeten. Daar waren we toch wel heel benieuwd naar. Tijdens de verdere rituelen viel ons één ding op, namelijk de bruid zag er helemaal niet gelukkig uit. Dit komt onmdat het voor hun een afscheid is van de familie. Na wat spicy eten en yogurt konden we vertrekken naar ons hotel. Onze vriend had namelijk nog andere plannen en kon het feest niet bijwonen, wel dat van de dag erna. Ja het is hier twee maal feest..

De trouw die we vandaag gezien hebben was een zeer traditionele trouw. Met andere woorden de bruid en de bruidegom kenden elkaar voordien niet. Danzij de ouders hebben ze elkaar 10 minuten gezien en konden ze in die 10 minuten beslissen of ze wilden trouwen of niet. Scheiden is ook niet mogelijk. Het is voor eeuwig en altijd. Daarom dat het ook een heel groot feest is. Heel mooi om te zien, met al die kleuren en rituelen. Onvergeetelijk.