DAG 4: Bakthapur

Vandaag hadden we afgesproken met Prashant (contact via Ellen Minkenberg - Paraplu Stichting). Samen namen we de bus en vertrokken naar Bhaktapur. Op de busrit leerden we hem wat beter kennen. 

Eens aangekomen belde Prashant zijn lokale vriend op.‘You are lucky, there is a festival today!’ meldde hij ons. Onderweg piktten we Sabindra op. We stopten nog even om het nationale museum te bezoeken. Wat een handwerk, allemaal heel gedetailleerd met heel veel kleur. Een beetje verder van het museum bezochten we nog enkele tempels. Sommigen waren niet toegankelijk omdat we geen hindoes zijn. Eens aangekomen op de plaats van het festival (Bisket Jatra) namen we meteen plaats op een tempel. Prashant vertelde ons dat het goed was om daar al te wachten ook al was het nog twee uur voor het festival echt van start ging. Er komt namelijk heel veel volk en dan is een goede, veilige plaats het best. Voor we het wisten waren ze al begonnen met aan de touwen te trekken, want dat is de traditie. Het leek op een voetbalmatch, in combinatie met een middeleeuws tafereel (zie foto’s). Onderweg naar de taxi was er een nashock. De tijd stond even stil, we wisten niet goed wat er aan de hand was, want we hadden niets gevoeld. Maar wat we wel voelden was de onzekerheid van de mensen rondom ons.